Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   N-ai bilet... eşti pasager corupt

N-ai bilet… eşti pasager corupt

Astăzi, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Anatol Şalaru, a lansat o campanie anticorupţie privind combateresa corupţiei în transporturi. Conferinţa a avut loc la Autogara Centrală, la care au fost prezenţi şi calători care au venit să-şi procure bilete de călătorie.

„Este timpul să începem lupta cu corupţia fiecare în domeniul în care îl patronează şi pe care îl controlează”, spune ministrul Anartol Şalaru. Conform calculelor efectuate de către minister, anul din cauza milioanelor de bilete care nu se dau pasagerilor, statul pierde 60 – 70 milioane de lei, bani care ar putea fi folosiţi pentru burse, pensii şi salarii. Aceşti bani, însă, ajung pe mâna unor oameni necinstiţi, a mai precizat ministrul.

În cadrul acestei conferinţe, la Gara Auto au fost împărţite flayere cu sloganul „Corupţia provoacă sărăcie!”, iar pe un autobuz şi două microbuze au fost lipite autocolante cu inscripţia „Cere biletul. E dreptul tău!”. Ministrul MTID a subliniat că aceasta este prima etapă a campaniei şi că vor încerca să modifice legislaţia în acest sens, vor crea autoritatea rutieră moldovenească care va avea organe de control. Potrivit declaraţiilor ministrului, Gara Centrală are organe de control dar se ocupă doar cu strângerea banilor în interes personal.

În cadrul conferinţei a fost prezentat şi noul director al ÎS „Gări şi Staţii Auto” – Oleg Platonov, care, în opinia lui Şalaru, nu are legături mafiote în acest domeniu, deocamdată.

R.Moldova nu are mari rezerve de petrol sau gaze naturale, deci venitul în bugetul statului îl constituie în mare parte impozitele cetăţenilor. În momentul în care pasagerii nu cer bilete de la şofer, nu platesc impozite, deci nu pot beneficia de ajutorul medical.

Scopul acestui proiect lansat în Autogara Centrală a fost de a sensibiliza cetăţenii de a nu încuraja coruţia, de a procura bilete.

Asemenea evenimente vor fi şi la Gările Auto de Sud şi de Nord, dar şi la cele din întreg teritoriul R. Moldova.

La 2 martie, la dispoziţia călătorilor a fost pus şi un nr. de telefon (82 07 02). Potrivit purtătorului de cuvânt al ministrului, Svetlana Para, la acest nr. de telefon, deocamdată nu a telefonat nimeni pentru a spune despre ilegalităţile din domeniul transporturilor. Iar adresa de e-mail (anticoruptiemtid@gmail.com), nu a fost verificată timp de trei zile, deoarece lipseşte persoana responsabilă.